מה אתה מחפש היום?

בלוג

מהו התהליך הנכון לחיסול העסק, לאחר שנדחתה בקשת הרישיון?

חשיבותם של ליווי ויעוץ משפטי לנותני שירותים פיננסים – גם במקרה בו נדחית בקשה לרישיון למתן אשראי ונדרש חיסול העסק – הערת פסיקה ה"פ 52641-01-20 (מחוזי תל אביב) י. שוגר ובניו בע"מ נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ-מרכז עסקים תל אביב, החלטה מיום 22.9.2020 כב' השופטת לימור ביבי (להלן: "עניין שוגר")
ידוע, כי משעה שהרשות מודיעה כי היא דוחה את בקשת הרישיון, פתוחה הדרך בפני מבקש הרישיון לפנות לבית המשפט המחוזי בעתירה מנהלית כנגד החלטת הרשות.
אולם, לעתים בית המשפט המחוזי לא יתערב בהחלטת הרשות, וככל שלא מוגשת בקשת ערעור לבית המשפט העליון או במצב שגם זו נדחית, החלטת הרשות נותרת על כנה ומבקש הרישיון מקבל תאריך בו עליו להפסיק כל פעילות של מתן אשראי ולפעול לסגירת העסק.
למצב דברים זה נדרשה כב' השופטת ביבי בעניין שוגר, במסגרת המרצת פתיחה שהוגשה על ידי חברת י. שוגר נגד בנק דיסקונט. בקשתה של י. שוגר לקבלת רישיון למתן אשראי נדחתה על ידי הרשות, אולם היא ביקשה להמשיך את פעילותה בחשבון העסקי שלה וזאת לצורך הפקדת המחאות שנתנו לה בעבר וכדי לצמצם נזקים כספיים ותזרימיים.
עמדת הרשות שהובאה בפני השופטת ביבי ואשר עליה נסמך הבנק היתה, כי אין לאפשר לחברת שוגר לפעול עוד בחשבון העסקי שלה, שכן החברה לא רשאית לעסוק עוד במתן אשראי על כל המשתמע מכך; ועל כן וככל שיש בידיה חובות שטרם ניגבו: "יש ביכולתה למכור או להמחות חובות אלו למי שרשאי לעסוק במתן אשראי בהתאם לחוק".
העוסקים במתן שירות בנכס פיננסי, יודעים כי חיסולו של עסק מסוג זה, אינו דבר של מה בכך והוא בוודאי שלא יכול להיעשות בבת אחת ומבלי שתינתן הדעת לתקבולים עתידיים והתחייבויות של בעלי העסק לצדדים שלישיים. עמדת הרשות כפי שהובאה לעיל, מלמדת לדעתנו, בין היתר, על חוסר הבנה של אופי הפעילות העסקית הייחודי של מי שעוסקים במתן שירותים פיננסים ויתרה מכך, היא אף ממחישה את המגמה הסמויה של ניסיונות הרגולטור לצמצמם ולאחד את שוק נותני השירותים הפיננסים, שכן מכירת או המחאת חובות של עסק שאיבד את רישיונו לעסק אחר שרשאי לעסוק במתן אשראי על פי החוק, כפי שסבור הרגולטור, משמעה חיסולו בפועל של העסק שבקשתו לרישיון נדחתה, שכן גם אם יפעל כנגד ההחלטה ברמה המשפטית, בפועל בעולם העסקים קיימת סבירות גבוהה כי מרבית הלקוחות יעברו לנותני שירותים פיננסים אחרים.
נבהיר, כי בעניין שוגר, במסגרת בקשה לסעד זמני, הוצע לצדדים מתווה פשרה, לפיו עד למתן פסק הדין יישאר חשבון הבנק של החברה פתוח והיא תוכל להפקיד אליו סכומים עד גובה מסויים שיבוצע מחשבון עורכי הדין שלה אשר עוסקים בגביית חובות שמקורם במועד שהוא טרם שלילת הרישיון. מתווה זה נותר על כנו עד לפסק דין בעתירה ולמצב דברים זה משמעות אדירה ביחס ליכולתם של בעלי העסק להקטין את נזקיהם ולגבות חובות שמקורם בתקופה בה היה בידם רישיון כדין.
עסק בתהליך חיסול זקוק לליווי משפטי במהלך חיסול העסק בכל הקשור למזעור עלויות והקטנת הוצאות למינימום והערכה ריאלית של התזרים; ולכן ליווי וייעוץ משפטי של משרד המתמחה בכל האספקטים של הרגולטוריים, יכול להקל רבות על כל בעל עסק שנדרש לחסלו תוך התייחסות לכל האלמנטים שמרכיבים את חיסול העסק, ובכלל כך התמודדות מול הבנקים.
עניין שוגר מלמד אותנו, על חשיבות הליווי והייעוץ משפטי על ידי עורכי דין המתמחים ברגולציה פיננסית ובעבודה מול הבנקים במהלך ההקמה וקבלת הרישיון של העסק ויתרה מכך, כי ליווי מקצועי חשוב לא פחות, גם בשלב של חיסול העסק.
למשרדינו ניסיון רב בליווי ויעוץ משפטי לנותני שירותים פיננסים החל משלב הרישיון, עובר בהתנהלות מול הגופים השונים ו בפניה לערכאות לפי הצורך, שכן "כאשר דלת אחת נסגרת בפנינו, יש דלת אחרת שנפתחת." אלכסנדר גרהם בל

משרדנו מסיע לנותני שירות פיננסים שבקשת הרישיון שלהם נדחתה, אל תהססו ופנו אלינו לייעוץ.

על מנת להישאר מעודכנים אנו ממליצים לכם להירשם לעלון המקצועי שלנו – היחיד מסוגו בישראל בתחום ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור ורגולציה פיננסית. וכדי לדעת איך ליישם בקרות אפקטיביות בלי לבזבז משאבים .

 

Call Now Button דילוג לתוכן