מה אתה מחפש היום?

בלוג

מהי הלבנת הון – רקע ומושגי יסוד, טקטיקות, השפעות

הלבנת הון היא תהליך של הפיכת כמויות גדולות של כסף שמקורו בפעילות פלילית, לכסף שמקורו לכאורה לגיטימי.

ישנם שלושה צעדים המעורבים בתהליך של הלבנת כספים: השמה, ריבוד והטמעה. "השמה" הינה השלב הראשון, והוא החדרת "כסף מלוכלך" למערכת הפיננסית בדרך כלשהי. "ריבוד" הוא השלב השני, ועיקרו הסתרת מקור הכסף באמצעות סדרה של עסקאות מורכבות ו/או מניפולציות חשבונאיות. "הטמעה" היא השלב השלישי, ועיקרה רכישת טובין לגיטימיים באמצעות הכסף ה"מלוכלך" (כגון רכבי יוקרה, תכשיטים, נדל"ן וכיו"ב).

טקטיקות להלבנת הון

ישנן דרכים רבות להלבין כסף, פשוטות ומורכבות. אחת הדרכים הנפוצות ביותר להלבין כסף היא באמצעות עסק לגיטימי מבוסס מזומנים אשר נמצא בבעלות ארגון פלילי. לדוגמה, הארגון הינו הבעלים של מסעדה, מה שמאפשר לו "לנפח" את התקבולים היומיים באמצעות הוספה פיזית של מזומנים למחזור מעל לתקבולים הלגיטימיים של המסעדה מלקוחותיה. פעולה זו מאפשרת הכנסת המזומנים ה"מלוכלכים" לתוך המערכת הבנקאית. בשלב הבא הכספים יועברו "נקיים" לבעליהם מתוך חשבון הבנק של המסעדה. במרבית המקרים, כנגד הזרמת המזומנים "השחורים", תתבצע גם הגדלת הוצאות פיקטיבית, על מנת להימנע מתשלום מס על הכסף השחור.

צורה שכיחה נוספת של הלבנת הון נקראת "דרדוס" (המכונה גם "מבנה"): אדם המעוניין להלבין כספים עושה זאת בסכומים קטנים, טיפין טיפין, מבצע הפקדות מרובות, לעיתים בחשבונות שונים, כאלו שמערכות ההתראה אינן מתריעות לגביהם, או שנותני שירותים רלוונטיים (נותני שירותים בנכס פיננסי ונותני שירותי אשראי) לא נדרשים לדווח לרגולטור לגביהם. הלבנת הון יכולה להיעשות גם באמצעות המרות מטבע, העברות בנקאיות, מבריחי מזומנים, המבריחים כמויות גדולות של מזומנים מעבר לגבולות כדי להפקידם בחשבונות במדינות offshore או מדינות בהן האכיפה של הלבנת הון קפדנית פחות. שיטות אחרות להלבנת כספים כוללות השקעה בסחורות כגון אבני חן וזהב שניתן להעביר בקלות לתחומי שיפוט אחרים, להשקיע במכירת נכסים יקרי ערך כגון נדל"ן, הימורים, זיוף ויצירת חברות מעטפת (חברות לא פעילות או תאגידים שקיימים למעשה על הנייר בלבד).

בעוד שיטות מסורתיות להלבנת הון עדיין בשימוש, האינטרנט מהווה כלי חדש יחסית, המאפשר למלביני כספים להימנע בקלות מגילוי. עליית מוסדות בנקאות מקוונת (בנקים ללא נוכחות פיזית באף מדינה), שירותי תשלום מקוונים אנונימיים, העברות עמיתים לעמיתים (P2P) באמצעות טלפונים ניידים ושימוש במטבעות וירטואליים כגון Bitcoin, הפכו את המעבר הבלתי חוקי של כסף לקשה עוד יותר לאיתור. יתר על כן, השימוש בשרתי פרוקסי ותוכנות לשמירה על אנונימיות הופך את הרכיב השלישי של הלבנת הון, הטמעה, לכמעט בלתי אפשרי לזיהוי, מאחר וכסף יכול להיות מועבר או להמשך, תוך השארת נתיב ביקורת מינימלי, אם בכלל.

במובנים רבים, החזית החדשה של הלבנת כספים ופעילות פלילית אחרת היא מטבעות וירטואליים. על אף שאינם אנונימיים לחלוטין, מטבעות וירטואליים נמצאים יותר ויותר בשימוש בפעילויות סחיטה, סחר בסמים ופעילויות פליליות אחרות, וזאת בשל האנונימיות שלהם לעומת צורות אחרות של שימוש בכסף.

ניתן להלבין כספים גם באמצעות מכירות באינטרנט (פומביות או שאינן פומביות), אתרי הימורים ואפילו אתרי משחקים וירטואליים, בהם כסף מלוכלך נכנס לשימוש כ"מטבע משחק", ולאחר מכן מוחלף בחזרה לכסף אמיתי, שמיש ובלתי ניתן לאיתור ככסף "מלוכלך".

השפעת הלבנת הון על הכלכלה (ר' גם שני מאמרים מפורטים בנושא זה)

על פי סקר שנערך בשנת 2018 ע"י PwC (אחת מ-4 פירמות ראיית החשבון הגדולות בעולם), עסקאות בינלאומיות של הלבנת כספים היוו כ -2% -5% מהתמ"ג העולמי (כ -1-2 טריליון דולר בשנה).

הלבנת הון משפיעה על אינטרסים עסקיים לגיטימיים על ידי כך שלעסקים ישרים קשה הרבה יותר להתחרות בשוק, מאחר ומלביני כספים לעתים קרובות מספקים מוצרים או שירותים בערך נמוך משויים בשוק.

עסקים אשר מקיימים קשרים עסקיים עם אנשים, מדינות או ישויות אשר מלבינים כספים עומדים בפני האפשרות של השתת קנסות אישיים ועסקיים. דויטשה בנק, ING, רויאל בנק אוף סקוטלנד, ברקליס וקבוצת לוידס בנקאות נמנים על מוסדות אשר נקנסו בעסקאות הקשורות לפעילות הלבנת הון במדינות כמו איראן, לוב, סודן ורוסיה.

באחד המקרים המפורסמים של הלבנת הון, הבנק הבינלאומי HSBC נקנס בשל אי-נקיטת אמצעים ראויים למניעת הלבנת כספים. על פי הממשל הפדראלי בארה"ב, HSBC היה אשם בפיקוח מועט או העדר פיקוח על עסקאות שבוצעו על ידי היחידה המקסיקנית, שכללו מתן שירותי הלבנת כספים לקרטלי סמים שונים, שכללו מזומנים בסכומים גבוהים מהיחידה המקסיקנית של HSBC לארצות הברית. הממשל טען כי HSBC לא שמר על תיעוד תקין כחלק ממדיניות ה- AML שלו. כחלק מכך, נמצא צבר חשבונות עצום שלא נבדק והעדר הגשת דוחות בגין פעילות חשודה ע,י HSBC. לאחר חקירה של כשנה, הממשלה הפדרלית הצביעה על כך ש- HSBC לא עמד בדרישות חוקי הבנקאות האמריקאית, ולפיכך חשף את ארצות הברית להברחת כספי סמים לשטחה. בשנת 2012, הבנק הסכים לשלם 1.92 מיליארד דולר בקנסות לרשויות בארה"ב.

על מנת להישאר מעודכנים אנו ממליצים להירשם לעלון המקצועי שלנו – היחיד מסוגו בישראל בתחום ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור. אנא מלאו את פרטיכם בתיבת יצירת הקשר משמאל, ואנו נדאג להוסיפכם לרשימה.

ניתן לבטל את ההרשמה בכל עת. העלון כולל תכנים מקצועיים בלבד ואינו מכיל חומר פרסומי.

Call Now Button דילוג לתוכן