מה אתה מחפש היום?

בלוג

ניהול סיכונים וגישה מבוססת סיכון – מה זה בעצם אומר?

בפרק זמן של פחות מ-6 חודשים בתחילת 2018 פרסמה הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור שלושה מסמכים שונים – אך כמעט זהים במהותם – שמטרתם לעזור לגופים פיננסיים ועסקיים, נותני שירותי העברת כספים ונותני שירותי מטבע ליישם את החובה החוקית החלה עליהם: לנהל את סיכוני הלבנת ההון ומימון הטרור הגלומים בעסקיהם. ההנחיות מורות על יישום גישה מבוססת סיכון, כפי המקובל בעולם כולו. מסמך זה ינסה "לעשות סדר" בדברים ולהבין קודם כל מה זה בכלל אומר…

ניהול סיכונים הוא גישה וצורת חשיבה המשמשת במגזר הציבורי והפרטי כדי לסייע בקבלת החלטות בכל תחום שהוא, החל מסיכוני בטיחות וכלה בסיכוני אשראי. כולנו מנהלים סיכונים כחלק מהתנהלותנו היומיומית הטבעית (נהיגה במהירות מופרזת – מתי "כדאי" לקחת את הסיכון ולעשות את זה…?) וכחלק מהתנהלותנו המקצועית.

מטרתם של רגולטורים ברחבי העולם כאשר הם מחייבים עסקים לנהל סיכונים באופן מובנה ומתודולוגי היא אחת: להפוך תהליך חשיבה אינטואיטיבי, שעלול להביא למסקנות ודרכי פעולה לאו דווקא אופטימליות – לתהליך עסקי מובנה, מוסדר, וכזה שסיכוייו להוביל לקבלת החלטות הגיוניות גבוהים יותר, ובעיקר – ניתן בכל רגע נתון להתחקות אחר התהליך ולהתאים את מסקנותיו לנסיבות המשתנות בעולם המודרני הדינאמי כל כך.

גישה מבוססת סיכון היא בעצם מתודולוגיה מקובלת בעולם לניהול סיכונים באשר הם, ועיקרה פשוט ביותר:

משאביך מוגבלים. תנצל אותם בחוכמה! תתחיל איפה שהכי מסוכן ואיפה שאתה הכי חשוף! כמו כן, גישה מבוססת סיכון לוקחת בחשבון אמת אנושית אוניברסלית: אם תנסה להיות 100% בהכל, כל הזמן, בהכרח תפספס את מה שבאמת היית צריך לשים אליו לב…

עם ההבנה הבסיסית והמאוד-פשוטה הזאת נצא לדרך:

הליך יישום גישה מבוססת סיכון הינו הליך מעגלי, מתמשך ומתעדכן כל הזמן, כמפורט להלן:

 

  1. זיהוי ודירוג הסיכונים הינו השלב הראשון והקריטי ביישום גישה מבוססת סיכון. שלב זה מבוצע באמצעות "סקר סיכונים", בו מזהים ומעריכים את הסיכונים בפניהם הארגון ניצב בתחום הנסקר (כגון סיכוני הלבנת הון ומימון טרור). דירוג רמת הסיכון בשלב זה נקרא סיכון שורשי – הסיכון הטבוע בפעילות הנסקרת, ללא התחשבות בבקרות ונהלים קיימים.
  2. לאחר ביצוע סקר סיכונים יוכל הארגון לגבש את מדיניות ניהול הסיכונים, ובה יש לקבוע בשלב ראשון את תיאבון הסיכון – רמת הסיכון שהארגון מוכן לקחת על עצמו בתחום שבנדון.
  3. בשלב הבא, הארגון ימפה בקרות ואמצעים מפחיתי סיכון קיימים, ויוסיף חדשים בהתאם לצורך. כל אלו יכללו במדיניות ניהול הסיכונים של הארגון, ויפחיתו את רמת הסיכון השורשי לכדי סיכון שיורי ברמה הרצויה בהתאם לתיאבון הסיכון שנקבע.
  4. כחלק מניהול סיכונים שוטף על הארגון לקיים הדרכות לעובדים, לכתוב נהלים רלוונטיים, להטמיע נהלים אלו ולעדכנם מעת לעת.
  5. משטר ציות יעיל ואפקטיבי במסגרתו מזהים ומנהלים סיכוני הלבנת הון ומימון טרור לפי גישה מבוססת סיכון מחייב הליך ניהול סיכונים מתמשך ומתעדכן, ובכלל כך עדכון מתמשך של הערכת הסיכונים של נותן השירות, ביצוע ביקורות פנימיות עצמאיות למשטר הציות של נותן השירות ותיעוד ושמירת מסמכים )במהלך הליך זיהוי והכרת לקוח, עסקאות שבוצעו, שינויים שבוצעו להערכת הסיכונים ועוד).

על מנת להישאר מעודכנים אנו ממליצים לכם להירשם לעלון המקצועי שלנו – היחיד מסוגו בישראל בתחום ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור. אנא מלאו את פרטיכם בתיבת יצירת הקשר משמאל, ואנו נדאג להוסיפכם לרשימה.

ניתן לבטל את ההרשמה בכל עת. העלון כולל תכנים מקצועיים בלבד ואינו מכיל חומר פרסומי.

Call Now Button דילוג לתוכן