לאחרונה פרסם כוח המשימה הבינ"ל למאבק בהלבנת הון ומימון טרור (FATF) מסמך מקיף ומפורט בנושא הלבנת הון מקצועית. זהו מסמך שני בסדרה, והוא יתמקד באופן בו עסקים המספקים שירותי הלבנת הון מקצועית (PML – Professional Money Launderer) מפרסמים את שירותיהם ומשווקים את עצמם, וכן להבדלים בין יחידים, חברות ורשתות המערבות בהלבנת הון מקצועית, והסבר התפקידים של אלו המעורבים בה.
פרסום ושיווק
פרסום ושיווק יכול שיתרחש במספר דרכים: לעיתים קרובות, PML ישווק את שירותיו הלא-חוקיים באופן אקטיבי "מפה לאוזן" באמצעות רשת קשרים בלתי פורמלית בעולם הפשע; קשרים ואמון שנרקמו תוך מתן שירותים בלתי חוקיים בעבר; פרסום מודעות ב"רשת האפלה" (Dark Web).
שמירת תיעוד ("חשבונאות צל")
לעיתים קרובות נמצא כי עסקי PML מנהלים תיעוד מסודר של לקוחות, סכומי הכסף שהולבנו, מקורם ויעדם, תאריכים ועמלות שהתקבלו – הכל כמובן תוך שימוש בשמות קוד. מידע זה יכול שיישמר במדיות אלקטרוניות (כגון גיליונות אקסל מוגנים בסיסמא) או על גבי ניירת. תיעוד מסוג זה הינו בעל ערך רב ביותר בעת חקירה.
מבנים ארגוניים
עסקי PML יפעלו באחד מ-3 אופנים:
1. PML פרטי/עצמאי:
PML שהוא אדם יחיד המתמחה בהעברת כספים והלבנתם, לעיתים קרובות במקביל לעיסוקיו החוקיים והתמחותו המקצועית (כגון: חשבונאות, ייעוץ פיננסי או משפטי, הקמת חברות ומבנים ארגוניים וכו'). יחידים אלו בדרך כלל יפזרו את הסיכונים ויעבדו עם מספר ברוקרים ומומחים פיננסיים.
2. ארגון מקצועי להלבנת הון (PMLO – Professional Money Laundering Organization):
ארגון הכולל שני אנשים או יותר, הפועלים כקבוצה אוטונומית מובנית, שמתמחה במתן שירותי ייעוץ או ביצוע בפועל של הלבנת כספים עבור גורמי פשיעה. הלבנת כספים ייתכן שתהיה עיסוקו העיקרי או המרכזי של הארגון, אולם לא בהכרח עיסוקו היחיד.
למרבית ה- PMLO יהיה מבנה היררכי ברור וקפדני, כאשר כל אחד מן המעורבים מתמחה ואחראי על חלק מסוים במעגל הלבנת הכספים.
3. רשת מקצועית להלבנת הון (PMLN – Professional Money Laundering Network):
אוסף של שותפים או אנשי קשר הפועלים יחד על מנת להוציא לפועל תוכניות מורכבות של הלבנת כספים, כולל השכרת שירותיהם כ"קבלני משנה" למשימות מוגדרות. רשתות אלו הן בדרך כלל גלובליות, וכוללות שני PMLO או יותר הפועלים יחד. הרשתות יכולות להיות מורכבות גם ממספר PML עצמאיים, אשר חוברים יחד על מנת לספק לגורמי פשע מענה כולל לצרכים. קשרים כאלו יהיו גמישים ולאו דווקא מאורגנים.
רשתות הלבנת הון מהסוגים הללו מסוגלות לספק פתרונות ללקוחותיהן באמצעות פתיחת חשבונות בבנקים זרים, הקמה או רכישה של חברות זרות ושימוש בתשתית הקיימת אצל PML אחרים. שיתוף הפעולה בין PML שונים מאפשרת גיוון בערוצים המשמשים למעבר הכספים, וכך הקטנת הסיכוי של זיהוי ותפיסה.
רשתות מקצועיות להלבנת הון נעזרות באנשי מקצוע אשר מוכרים לרשת, לעיתים בני משפחה, מהמקצועות הבאים: רואי חשבון, עורכי דין, נוטריונים, בנקאים, ברוקרים, מומחים פיננסיים, יועצי מס, סוחרים במתכות ואבנים יקרות, בעלי שירותי המרת מטבע אלקטרונית ווירטואלית (Cryptocurrency).
על מנת לאתר מראש את נקודות התורפה בהן עלולים גורמים פליליים לעשות שימוש לרעה בחברה או בעסק לצורך הלבנת הון, יש לבצע סקר סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, כפי שהורו המחוקק והרגולטור. לאחר מכן יש לקיים ניהול סיכוני הלבנת הון באופן שוטף ומחזורי, להדריך עובדים, לכתוב מדיניות ניהול סיכונים וכן הלאה. פעולות אלו מומלץ שיתבצעו על ידי גורם מקצועי ובעל ניסיון. אנו מזמינים אותך לפנות אלינו לקבלת מידע אודות ביצוע סקר סיכונים ואודות ניהול סיכונים שוטף על כל מרכיביו.
כמו כן, על מנת להישאר מעודכנים אנו ממליצים לכם להירשם לעלון המקצועי שלנו – היחיד מסוגו בישראל בתחום ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור. אנא מלאו את פרטיכם בתיבת יצירת הקשר משמאל, ואנו נדאג להוסיפכם לרשימה.
ניתן לבטל את ההרשמה בכל עת. העלון כולל תכנים מקצועיים בלבד ואינו מכיל חומר פרסומי.